جغرافیای فرهنگی
جغرافیای فرهنگی در تقسیم بندیهای خود گاه مترادف با جغرافیای انسانی و گاه یکی از زیر شاخه های آن دانسته می شود. این شاخه به زندگی اجتماعی بشر در رابطه با زمین مربوط می شود. در واقع جغرافیای فرهنگی هنجارها و محصولات فرهنگی و تنوعات آنها را در امتداد و در رابطه با فضاها و مکان ها مورد بررسی قرار می دهد. این رشته بر روی توصیف و ارزیابی شیوه هایی که زبان، دین، اقتصاد، حکومت و دیگر پدیده های فرهنگی از مکانی به مکان دیگر تفاوت می یابند و یا بدون تغییر باقی می مانند و نیز توضیح چگونگی عملکردهای انسان ها به لحاظ مکانی تمرکز می کند. جغرافیای اقتصادی، یکی از شاخه های جغرافیای فرهنگی ست که موضوع آن استفاده ی صنعتی از محیط جغرافیایی ست. از این دیدگاه، منابع طبیعی مانند معادن و ذخایر نفت، جنگل ها، چراگاه ها، و زمین های کشاورزی، با ارجاع به جایگاه آن ها، محصول دهی آن ها،و استفاده های بالقوه ی از آنها بررسی می شوند. صنایع کارخانه ای، برای داده های مربوط به مواد خام شان، منابع کاری، و توزیع کالاهایشان به مطالعات جغرافیایی وابسته هستند. تاسیس تسهیلات حمل و نقل، راه های تجاری، و مناطق تفریحی نیز متکی به نتایج مطالعات جغرافیایی ست. جغرافیای فرهنگی شامل جغرافیای سیاسی نیز می شود. جغرافیای سیاسی به فعالیت های اجتماعی انسانی می پردازد که مربوط به مکان ها، مرزهای شهری، ملت ها، و گروه های ملی است. جغرافیای فرهنگی بسیاری شاخه های دیگر از جمله قوم نگاری، جغرافیای تاریخی، جغرافیای شهری، جمعیت نگاری، و جغرافیای زبان شناختی را نیز شامل می شود. بنابراین حوزه های مورد مطالعه ی جغرافیای فرهنگی بسیار متنوع هستند. برخی از آنها به این ترتیب می باشند:
• جهانی شدن: به مثابه توضیحی برای تلاقی فرهنگ ها
• غربی شدن (Westernization) یا فرایندهای مشابه مانند مدرن شدن (modernization)، آمریکایی شدن (americanization)، اسلامی شدن (islamization) و غیره .
• نظریه های هژمونی (تسلط) فرهنگی، یا همانند شدگی فرهنگی از طریق امپریالیسم فرهنگی
• تفاوت های فرهنگی منطقه ای، به مثابه مطالعه ی تفاوت ها در شیوه ی زندگی شامل انگاره ها، روش ها، زبان ها، اعمال، نهادها، و ساختارهای قدرت و همه ی اعمال فرهنگی در مناطق جغرافیایی
• مطالعه ی پس زمینه های فرهنگی (cultural landscapes)
• موضوعات دیگر از جمله روح مکان (spirit of place)، استعمارگری، پسا استعمارگری ، مهاجرت برون مرزی و درون مرزی، اکوتوریسم
اولین دیدگاه را شما بگذارید
معرفی...