صنعت گردشگری با درآمد سالانه نزدیک به ???? هزار میلیارد دلار در جهان، از صنایع پاکی است که به خوبی با صنایعی نظیر نفت، خودروسازی و ... رقابت میکند. کشورهای دارای جاذبههای گردشگری به لحاظ جلوههای طبیعی، فرهنگ و تمدن کهن و آثار باستانی و مذهبی، استعداد و توانمندی به سزایی در جذب جهانگردان دارند که سرمایهگذاری مناسب در بخشهای نرمافراری و سختافزاری این صنعت و حفظ جایگاه امنیتی خود در جهان میتوانند سالانه میلیاردها دلار از این صنعت حافظ محیط زیست کسب درآمد کنند.
گردشگری کشاورزی، نوعی از گردشگری است که به کشاورزی و زمین زراعی مربوط میشود که این اماکن بیشتر در روستاها و نقاط بکر و …که عموما از چشم اندازهای زیبایی نیز برخوردارند، واقع شده است.
این روستاها و مناطق کشاورزی جدای از چشماندازهای زیبای خود، برخوردار از پارهفرهنگهایی نیز هستند که جهانگرد امروزی آنها را در جوامع بدوی و قارههای دیگر جستجو میکند.
از این گذشته توریسم کشاورزی میتواند به توریسم سبز کمک شایانی کند.کما اینکه اکنون از هر دو حوزه به عنوان عاملی موثر برای توسعه اکوتوریسم یاد میشود.
مفهوم توریسم سبز در چند دهه اخیر و پس از طرح شدن مقولهای به نام بهرهوری سبز از سوی سازمان بهرهوری آسیایی APO به شدت مورد توجه و استقبال دست اندرکاران گردشگری در سراسر جهان قرار گرفته است.
بهرهوری سبز Green projuetirity راهبری پویا جهت هماهنگسازی رشد اقتصادی و حفظ محیط زیست برای توسعه پایدار است که مفهوم کلی عملکرد بیشتر با داشتههای کمتر را میسر میسازد.
خسروایرانپور، عضور شورای عالی میراث فرهنگی و گردشگری در خصوص موضوع بهرهوری سبز و ارتباط آن با صنعت گردشگری به ایسنا میگوید: این مفهوم سههدف اولیه استفاده بهینه از منابع، حفظ محیط زیست و فقرزدایی را دنبال میکند و از این لحاظ مورد استفاده تمامی تولیدکنندگان، خدمات دهندگان، کشاورزان و تشکلهای مختلف قرارمیگیرد، بنابراین کاربرد این مفهوم در صنعت گردشگری از همه ابعاد تولیدی، خدمات و تشکلهای دخیل در آن بسیار مرتبط و ضروریست.
ایرانپور معتقد است: با توجه به اهمیت فوق العاده اکوتوریسم و توریسمهای طبیعت گرد در سراسر جهان استفاده از مفهوم بهرهوری سبز در صنعت کشاورزی از یک سو موجب شناخت توریسم ذینفع برای محیط زیست و همچنین بهکارگیری موثر محیط زیست در بهبود صنعت توریسم میشود، از سوی دیگر تمامی اهداف مدیریت زیست محیطی مفهوم بهرهوری سبز در کلیه خدمات و تولیدات گردشگری موجب رشد و توسعه آن میشود چرا که مثلا استفاده از تجارت سیستم مدیریت زیست محیطی در بهرهوری هتلهاو ایجاد فضای سبز برای گردشگران در واقع استفاده از همین مفهوم بهرهوری سبز است.
…در بسیاری از کشورهای برخوردار از اکوتوریسم پیشرفته نیز، گردشگری روستایی با اهداف و سیاست های کشاورزی در ارتباط است و غالباً به عنوان ابزاری برای حمایت از محیط زیست و فرهنگ روستایی در نظر گرفته میشود. از همین رو ارتباط تنگاتنگی میان سازمانهای کشاورزی و گردشگری در این کشورها به چشم میخورد.
گردشگری کشاورزی در ذات خود از اهمیت مضاعفی برای توسعه توریسم روستایی و معرفی جاذبههای این بخش برخوردار است؛ چون کلیه فرآوردههای توریسم را اعم از محیط زیست زراعی، محصولات زراعی یا اقامتهایی که در مناطق کشاورزی صورت میپذیرد را در بر میگیرد.
اکنون بهرهبرداری از توریسم نوپای کشاورزی وارد فاز جدیدی از فعالیتهای خود شده است، به گونهای که در کشوری مثل هلندهر ساله شاهد برگزاری نمایشگاه گل «کیوکن هوف» هستیم.
***
ایران کشوری است چهارفصل که برخوردار از جاذبههای سرشار تاریخی، طبیعی، باستانی، ورزشی و...بوده و برنامه ریزی اصولی گردشگری در هر یک از این حوزهها، قادر است تا تحولی در صنعت گردشگری کشور ایجاد کند.
ایران به دلیل پیشینه تاریخی و تکاپوی مستمر اجتماعی و فرهنگی، دیدنیهای متنوعی دارد که بازدید از آنها میتواند حس کنجکاوی و زیبایی شناسی گردشگران و جهانگردان را ارضا کرده و ستایش آنها را برانگیزد. لذا، هر مسافری با هر انگیزهای که به ایران سفر کند، میتواند مطابق اهداف و ذوق و برنامه خود در ایران، دیدنیهای موردنظر خود را بیابد.
چهارفصل بودن ایران و مستعد بودن کلیه مناطق برای تولید محصولات کشاورزی عامل موثری است که میتواند توریسم کشاورزی ایران را توسعه دهد، به ویژه آنکه اقتصاد استانهایی چون گیلان و مازندران و اردبیل بر پایه منابع به دست آمده از توریسم و کشاورزی قرار گرفته است.
بیتردید، سرمایهگذاری بیمهای در بخش صنعت کشاورزی و توریسم،و برگزاری تورهای کشاورزی و روستایی میتواند به معرفی بخش عظیمی از توان توریسم کشاورزی و روستایی کشور کمک کند.
… نمونه قابل تامل، برگزاری جشنواره گل و گلاب در کاشان است که طی سالهای گذشته، توریسم کاشان را با تحولاتی روبرو ساخته است.
چند سال پبش ستاد توسعه گردشگری کاشان که هماهنگکننده ارگانهای مرتبط با گردشگری در کاشان میباشد، به منظور توسعه سیاحتی کاشان جشنی را با عنوان گلاب گیران در این شهرستان راهاندازی کرد.
کاشان که با برخورداری از شهرهایی چون نیاسر و قمصر از مهمترین مناطق گلابخیز جهان به شمار میآید، با این جشنواره توانست شمار زیادی از گردشگران خارجی را به این شهرستان جلب کند که همین عامل باعث شد تا دستاندکاران جشنواره این جشن را هر سال باشکوهتر از گذشته برگزار کنند.
اگر برگزاری جشنواره گل و گلاب کاشان میتواند منشاء تحولات گردشگری در این شهرستان بشود، پس باید پذیرفت که توسعه توریسم کشاورزی در اشل بزرگتر آن یعنی «ایران» میتواند هم برای توریسم و هم کشاورزی کشور دست آوردهای مثبت و ارزشمندی را در پی داشته باشد.
منبع :http://agroparsco.com
عناوین یادداشتهای وبلاگ
بایگانی
دوستان