شیراز و آب رکنی و این باد خوش نسیم
عیبش مکن که خال رخ هفت کشور است
شهرستان شیراز مرکز استان فارس با 10531 کیلومتر مربع وسعت، 5/8 درصد از مساحت کل استان را به خود اختصاص داده است. جمعیت این شهرستان در سرشماری سال 1375 خورشیدی 263243 اعلام شده است.
شیراز یکی از شهرهای کهن ایران و باغشهری دل انگیز است که از دیرباز به شهر گل و بلبل شهره بوده است.
شیراز در طول تاریخ مهر پرورش سخنوران، عارفان، هنرمندان، مشاهیر و فرهیختگان بوده که از این دیار برآمده اند. مهمان نوازی، مردمان شاد، خوش قریحه و با صفای شیراز مثل زدنی است و همواره چهره گشادی شیرازیان مسافران مشتاق از ایران و جهان را به خویش فرامی خواند.
خوشا شیراز و وضع بی مثالش خـداونـدا نگهـدار از زوالـش
شهر شیراز از سده سوم هجری قمری به تدریج جای شهر اصطخر را بعنوان مرکز استان فارس می گیرد و از این زمان به بعد مورد توجه حکمرانان از جمله صفاریان قرار می گیرد. در سده چهارم پایتخت دیلمیان، در دوره اتابکان پایتخت آنان و در دوره آل اینجو و آل مظفر و نیز زندیه پایتخت ایران بوده است.
بناهای تاریخی و مکانهای دیدنی شهرستان شیراز
در شهرستان شیراز از بناهای تاریخی و مکانهای دیدنی بی شماری می توان نام برد که به اختصار به نامهای زیر اکتفا می کنیم :
1- مسجد جامع عتیق (در سال 281 هـ .ق. به فرمان عمر و لیث صفاری بنا شد)
2- دروازه قرآن (اصل این بنا متعلق به دوره دیلمیان فارس بوده است و بنای فعلی آن پس از تخریب بنای قدیمی در سال 1316 در جریان توسعه راه ها بدست اعتماد التجار بازرگان (حسین ایگار) ساخته شده است.
3- ارگ کریمخان (ارگ کریمخان محل سکونت و مقر حکومت زند و نشانه ای از هنر و معماری دوران زندیه است)
4- مسجد وکیل (از آثار ارزشمند دوره زندیه به شمار می رود و ستونهای 48 گانه و منبر مرمر و یکپارچه آن بر شکوه و زیبایی این مسجد می افزاید)
5- بازار وکیل (این بازار راز شاهکارهای معماری دوران زندیه است)
6- موزه پارس (در محلی که اکنون موزه پارس است سابقاً باغ وسیعی به نام باغ نظر بوده که در دوران زندیه از مراکز عمده مراسم و تشریفات سیاسی بوده است)
7- حمام وکیل (این حمام با فاصله کمی از مسجد وکیل ساخته شده است و به لحاظ ویژگی معماری در ایران نمونه و بی نظیر می باشد)
8- هفت تنان (در شمال آرامگاه حافظ در دامنه کوه چهل مقام قرار گرفته است و در حال حاضر از این عمارت و باغ بعنوان گنجینه سنگ های تاریخی استفاده می شود)
9- آرامگاه شاه چراغ (مرقد مطهر حضرت سیدمیراحمد ملقب به شاهچراغ (ع) برادر امام رضا (ع) می باشد)
10- باغ ارم (یکی از زیباترین باغهای شیراز است که سروناز آن شهرت جهانی دارد)
11- آرامگاه سعدی (آرامگاه فعلی سعدی در سال 1331 هـ . ش. به کوشش شادروان علی اصغر حکمت وزیر فرهنگ وقت و به یاری آثار ملی ساخته شده است)
12- آرامگاه حافظ (در سال 1189 کریم خان زند بر مقبره حافظ عمارتی زیبا بنا کرد که در حال حاضر محل زیارت بسیاری از ادب دوستان ایران زمین می باشد)
عناوین یادداشتهای وبلاگ
بایگانی
دوستان