اجرای طرح خارج شدن پادگانها از شیراز، از جمله وعدههای مسؤولان در چند سال اخیر بوده است، اما با وجود مصوبه هیأت دولت، باز هم این طرح در شیراز عملی نشده است و به نظر میرسد که هنوز مسئولان بر سر توافقهای اولیه اجرای این طرح با یکدیگر اختلافنظر دارند.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، منطقه فارس، شاید آن زمان که شهردار شیراز در نشست خبری تیرماه خود و در پاسخ به یک سئوال در این خصوص، ابراز امیدواری کرد که تا پایان سال موضوع روشن شود، گمان نمیکرد رسانهها این وعده را نیز به عنوان یکی از مطالبات شهروندان پیگیری کنند.
مهندس "مهران اعتمادی" در آن جلسه در گفتوگو با خبرنگاران گفت بود: امیدوار هستم که تا پایان امسال(سال 87) موضوع انتقال پادگانها به خارج از شیراز محقق شود.
بنا به ادعای برخی مورخان، شیراز در گذشتهی دور به عنوان یک شهر نظامی شناخته میشد، محلی که یگانهای نظامی در آن مستقر شده، تجدید قوا میکردند و به تدریج با استقرار دائمی بخشی از قوای نظامی کشور، محل سکونت خانواده نظامیان نیز در کنار پادگانها شکل گرفت.
بنا به گفته فرمانده ارشد منطقه نظامی فارس و کهگیلویه و بویراحمد، زمانی که پادگانهای ارتش در شیراز احداث شد، در این مناطق هیچ خانهای وجود نداشت و شهر در بخش دیگری مستقر بود.
به گزارش ایسنا، بهتدریج شیراز گسترش پیدا کرد و با توجه به حصاری که رشتهکوههای زاگراس دور آن ایجاد کرده است، ناگزیر به صورت خطی امتداد یافت و تمام پادگانها، زندان عادلآباد و حتی روستاهای اطراف را نیز دربر گرفت، امری که شاید خیلی قبلتر هم قابل پیشبینی بود.
امیر سرتیپ "حسین شکوهی" در این خصوص به خبرنگار ایسنا گفت: ارتش نیز به ضرورت خروج پادگانهای نظامی از شیراز واقف بوده و هست و همانگونه که پیش از این نیز اعلام کردهایم، آماده هرگونه همکاری برای تحقق این مسأله بوده و هستیم.
وی با اشاره به برگزاری جلساتی با مسئولان شهر شیراز و استان فارس، از تداوم این جلسات تا رسیدن به راهکارهای قابل اجرا خبر داد و گفت: براساس مصوبه سفر مقام معظم رهبری به استان فارس، پادگان هوابرد(تیپ 55 هوابرد) که یکی از محوری و مهمترین پادگانهای نظامی کشور محسوب میشود، در اولویت انتقال قرار دارد.
این فرمانده ارتش جمهوری اسلامی ایران خاطرنشان کرد: برای انتقال این پادگان نیازمند تامین زمین مناسب هستیم و خوشبختانه در منطقه کمیلآباد، اراضی خوبی برای این منظور در نظر گرفته شده است که بهزودی رایزنیها در خصوص نحوه انتقال انجام خواهد شد.
این مسؤول نظامی در جلسه یاد شده با تاکید بر آمادگی ارتش برای اجرای مصوبه سفر مقام معظم رهبری در خصوص انتقال پادگان هوابرد ارتش به خارج از شهر شیراز، گفت: قرار بود در مقابل واگذاری 30 هکتار از اراضی اکبرآباد به اداره کل راه و ترابری استان فارس، به همین میزان زمین به صورت معوض به ارتش واگذار شود.
وی با بیان اینکه ارتش به تعهد خود عمل کرده است، گفت: تاکنون دولت به تعهد خود عمل نکرده و کار به کندی پیش میرود، اما با وجود این موضوع ارتش مانع تداوم عملیات عمرانی در اراضی واگذار شده به اداره راه و ترابری نشده است.
امیر سرتیپ شکوهی گفت: ارتش همیشه در همراهی با ارگانها و دستگاههای مختلف برای اجرای پروژههای عمرانی پیشقدم بوده و نمونه آن را میتوان در بلوار معالیآباد، خیابان مشیر فاطمی، اکبرآباد و دیگر نقاط شهر شیراز از گذشته تاکنون یادآور شد.
وی همچنین با اشاره به وجود برخی مشکلات با اهالی روستاهای مستقر در منطقه چنارراهدار(سیاخ) و از بین رفتن امکان انجام تمرینات نظامی با تانک و دیگر تجهیزات از سوی تیپ 37 زرهی شیراز، اضافه کرد: مصوب شده بود که ارتش 127 هکتار از این اراضی را در قبال همین میزان از اراضی دشت سروستان به دولت واگذار کند اما این امر نیز هنوز محقق نشده است.
امیر شکوهی باز هم از این نشست به نتیجه مطلوبی نرسید و در حالیکه از پاسخهای اعضای شورای شهر شیراز ناراضی به نظر میرسید، جلسه را ترک کرد تا باز هم یکی دیگر از این جلسات بینتیجه به پایان برسد.
به گزارش خبرنگار ایسنا، در این نشست، مهدی خانی، عضو شورای شهر شیراز به شکلی سخن گفت که انگار هیچ اطلاعی از مصوبه یاد شده و اقدامات موردنظر در راستای اجرایی شدن آن ندارد.
خانی با تاکید براینکه هر دستگاهی اگر تعهدی میسپارد باید به آن عمل کند، تصمیم شهرداری شیراز را برای انتقال پادگانها به خارج از شهر جدی دانست.
این عضو شورا، بیشتر نگران کاربری اراضی پادگان پس از انتقال آن بود و بر این امر تاکید میکرد که شورا به شهرداری اجازه تفکیک و واگذاری آن برای احداث آپارتمان نخواهد داد.
به گزارش ایسنا، در حالی که هنوز موضوع انتقال پادگانها به سرانجام نرسیده است، مشخص نیست ساخت پادگان جدید از چه زمانی آغاز خواهد شد.
همزمان با طرح موضوع انتقال پادگانها از شیراز که مرغوبترین اراضی این کلانشهر را در اختیار دارند، موضوع برخی فعالیتهای تجاری برخی نهادهای نظامی و بحث ساختوساز غیرمجاز درون پادگانها از سوی اعضای شورا اسلامی شهر شیراز، چندین بار در قالب مصاحبه با رسانهها یا نطقهای پیش از دستور مطرح شده است.
امیر سرتیپ شکوهی در این خصوص به خبرنگار ایسنا گفت: ما در پادگانها هیچ ساخت و ساز جدیدی را به صورت غیرقانونی انجام ندادهایم، اما به دلیل عمر بالای ساختمانهای موجود در پادگانها، بعضی از آنها بهسازی و نوسازی شده است.
وی همچنین در خصوص فعالیتهای تجاری نیز خاطرنشان کرد: آنچه در قالب فعالیتهای تجاری شکل گرفته، فعالیتهایی است برای ارائه خدمت به پرسنل ارتش؛ و این امر در سایر ادارات و سازمانها هم دیده شده و میشود.
این مقام نظامی در مورد قلعه کریمخانی و استفاده عموم مردم از این بنا که بهصورت رستوران سنتی درآمده است، گفت: این قلعه یک اثر باستانی و متعلق به همه مردم است ما نیز در خصوص مرمت و بازسازی آن جلساتی را با دکتر بذرگر(رئیس سازمان میراث فرهنگی استان فارس) داشتهایم و هماهنگیهایی را نیز انجام دادهایم.
به گزارش ایسنا، قبل از این نیز یکی از اعضای شورای اسلامی شهر شیراز با طرح گلایه در خصوص فعالیتهای تجاری برخی نهادهای نظامی، گفته بود: ایجاد شرکت تعاونی مصرف برای کارکنان قابل توجیه است اما ایجاد مغازه و واگذاری آن به غیر بهصورت اجاره پذیرفتنی نیست.
علی زحمتکش، این اقدامات اقدامات را دون شان نهادهای نظامی دانسته و مدعی شده بود که مردم به این اقدام اعتراض و گلایه کردهاند.
زحمتکش حتی اعلام کرده بود که پس از اخطارهای لازم، برخوردهای قانونی از طریق کمیسیون ماده 100 و دادسرای نظامی موضوع پیگیری میشود.
مهدی خانی نیز، در جلسه مشترک شورا و فرمانده ارشد نظامی فارس، این موضوع را در کنار دیگر مباحث خود مطرح کرد و شاید ناراحتی سرتیپ شکوهی، طرح این قبیل مسائل، خارج از دستور جلسه بود، زیرا وی در این خصوص گفت: امروز قرار بود در خصوص انتقال پادگانها و اقدامات انجام شده رایزنی شود، نه در خصوص ساخت و ساز و دیگر موضوعات.
اما مهندس زحمتکش، عضو شورای شهر، در جلسه شورا اعلام کرد که موضوع توسط شورای عالی شهرسازی در دست پیگیری است و شورای شهر شیراز تمایلی ندارد که بحث زمینهای منطقه چوگان مجددا تکرار شود.
لازم به یادآوری است، اعضای شورای اسلامی شهر شیراز، اعلام نکردند که اراضی چوگان متعلق به کدام یک از ارگانهای نظامی بود و مشخص نکردند که از ابتدا این منطقه پادگان بود یا زمین ورزش؛ و با مجوز مستقیم شهرداری تبدیل به یک مجتمع بزرگ مسکونی شد. مجتمعی که هیچ یک از امکانات رفاهی در آن پیشبینی نشد و بدون مطالعه جمعیت بسیار زیادی را در یک نقطه از شهر که فاقد امکانات و زیرساختهای خدماتی حتی امکانات تجاری موردنیاز بود، استقرار دارد.
گفتنی است، تمامی مسئولان مربوط در مواجهه با این سئوال که انتقال پادگانها به خارج از شهر شیراز به کجا انجامیده است؟ میگویند کار در دست پیگیری است و هماهنگیهای لازم وجود دارد، اما اولین جلسهای که با حضور خبرنگاران در خصوص این مبحث برگزار شد، بینتیجه پایان یافت و در نهایت مشخص نشد که شورای شهر در این میان چه وظیفه و نقشی را عهدهدار است؟
همچنین جای این سئوال نیز وجود دارد که آیا تنها وظیفه شورا، توجه به تغییر کاربریها و جلوگیری از وقوع تخلف در این خصوص است یا اینکه به عنوان تنها نهاد مدنی موجود در سطح مدیریت شهری که مطالبات مردم را باید پیگیری تا احد امکان محقق کند، اطلاع کامل از کم و کیف کار و کمک به تسریع در روند انتقال پادگانها است؟
وجود برخی پادگانها در مرغوبترین اراضی شهر و محدودیتهای انتظامی و امنیتی که همه شهروندان موظف به رعایت آن در خصوص این اماکن هستند و نیز از بین رفتن امکان توسعه شهر( نه توسعه ساختمانها)، ایجاد زیرساختهای خدماتی و شهری، ایجاد مسیرهای جدید دسترسی و حتی ساخت و سازهای جدید در اراضی شخصی در اطراف این پادگانها(که به دلیل مشرف بودن امکانپذیر نبوده و ممنوعیت دارد)، هر یک در جای خود مشکلاتی است که در نهایت متوجه شهروندان شیرازی است.
بیتردید مسئولان دیگر کلانشهرها مانند مشهد، تهران، تبریز، اصفهان و... نیز با این موضوع در ابعاد مختلف مواجه بوده و هستند، اما با توجه به مطالب مطرح شده در شورای شهر شیراز، به نظر میرسد باید با در پیش گرفتن راهحلهای منطقیتر، این مساله حل و فصل شود.
گفتنی است، تمام پادگانهای موجود در محدوده شیراز متعلق به یک ارگان نظامی نیست. لذا مشکل پیش آمده برای شهر شیراز در این خصوص مشکلی است که با هماهنگی و همکاری همه ارگانهای نظامی باید حل شود. اما باید نشست و منتظر ماند که مسئولان، اینبار چه فرصت زمانی را برای انتقال پادگانها به خارج از شیراز تعیین میکنند و در خصوص آن اقدامی موثر انجام میدهند؟
نظر()
معرفی...