رودخانه کر
رودخانه کر از کوههای سید محمد و پالانگری در شهرستان اقلید سرچشمه میگیرد و پس از پیوستن آب تعدادی از چشمههای این شهرستان به آن، با نام رودخانه دژکرد از ناحیه تنگ براق به شهرستان مرودشت وارد میشود. شاخهای دیگر از این رودخانه نیز با نام رودخانه مارگان پس از پیوستن شاخه شورخارستان به آن، با نام گاوگدار به دژکرد که از کوههای رنج سپیدان سرچشمه میگیرد، میپیوندد. یک شاخه مهم دیگر تنگشول، است. رودخانه کر، پس از گذشتن از سد درودزن وارد دشت رامجرد میشود، در پایین رودخانه، بندهای سنتی امیر، فیض آباد تی لکان و جهان آباد احداث شدهاند. این رودخانه وارد منطقه کربال از شهرستان شیراز میشود و سرانجام در سیاهزار به دریاچه بختگان میریزد.طول رودخانه تا دریاچه بختگان 280 کیلومتر است.
رودخانه کر به عنوان یکی از منابع اصلی در تأمین آب کشاورزی، صنعت و شرب شهر شیراز و مرودشت و شهرهای اطراف رودخانه به حساب میآید.
3-2-1-4-3 - سد مخزنی درودزن
سد مخزنی درودزن در یکصد کیلومتری شمال غرب شیراز، بر روی رودخانه کر احداث گردیده است و با تنظیم حدود 760 میلیون متر مکعب آب در سال، آب کشاورزی حدود 42 هزار هکتار از اراضی بلوک را مجرد و حدود 34 هزار هکتار از اراضی منطقه کربال و کناره مرودشت را تأمین مینماید. توزیع آب در سطح اراضی رامجرد به روش مدرن و در سایر اراضی زیر سد به روش نیمه مدرن و سنتی صورت میگیرد میزان اراضی رو به افزایش بوده و با اتمام طرحهای در دست اجراء به 112 هزار هکتار خواهد رسید. همچنین از طریق سد درودزن آب شرب شهر شیراز- مرودشت و تعدادی از روستاهای بین راه و مؤسسات بزرگ صنعتی نزدیک و نیز آب صنعتی جهت مصارف صنایع پتروشیمی نیز تأمین میگردد.
پس از اتمام سد در سال 1351 پروژههای مختلفی جهت احداث کانالها، زهکشها و شبکههای آبیاری در دست اجراء بوده است که میتوان به زهکش در مناطق رامجرد، کربال، بیضا، دشت آهوچر و بازسازی بندهای امیر، موان، تیلکان و پوشش بتنی کانالهای اصلی، درجه 1, درجه 2, 3 و 4 زیر دست سد اشاره نمود. طول تاج این سد 710 متر عرض تاج آن 8 متر و ارتفاع آن از پی 58 مترمیباشد. پس از عبور از جاده ارتباطی بخش کامفیروز و در منطقه زیر حوزه دشت کامفیروز حوزه وسیعی را در برگرفته که پس از طی مسافتی از جاده منتهی به بخش کامفیروز چشم انداز زیبای دریاچه سد در میان کوهستانهای اطراف دریاچه پدیدار میشود.
زیبایی و جذابیت منحصر به فرد این منطقه فضای مناسبی را پدید آورده که پذیرای گردشگرانی است که اوقات فراغت خود را به تفریح و ماهیگیری در حاشیه دریاچه سپری میکنند.
دریاچه محصور در کوههایی است که پوشیده از درختان بلوط، بنه، بادام کوهی، کیالک، کیکم است و مزارع و اراضی کشاورزی نیز بخش دیگری از پوشش گیاهی منطقه را تشکیل داده که چشم انداز زیبایی را به وجود آورده است منطقه سد درودزن از لحاظ جذابیتهای گردشگری دارای مناطق حفاظت شده، پارکهای ملی، کوه، دریاچه، رودخانه، چشمه، پوشش گیاهی مناسب در دشتها و جلگهها است.
در سفر هیئت دولت به استان این منطقه به عنوان منطقه نمونه گردشگری سد درودزن تصویب شده و طرح امکان سنجی آن نیز در سال 1390 به پایان رسید. با توجه به نزدیکی این منطقه نمونه گردشگری با آزاد راه در حال تاسیس شیراز- اصفهان سرمایه گذاری در بخش گردشگری میتواند به توسعه منطقه کمک شایانی کند.
منبع: پایان نامه کارشناسی ارشد تحت عنوان ارزیابی ظرفیتهای گردشگری بهشت گمشده و سد درودزن بخش کامفیروز دانشگاه تربیت مدرس فیض الله الله یاری کامفیروزی
عناوین یادداشتهای وبلاگ
بایگانی
دوستان