ملایرـ خبرنگار همدان پیام: کنفرانس علمی چشمانداز 20 ساله شهرستان ملایر با حضور مقامهای کشوری و استانی، اندیشمندان توسعه و برنامهریزی و نخبگان ملایری در دانشگاه آزاد اسلامی ملایر در روزهای 22 و 23 اردیبهشت ماه برگزار شد.
کاپیتان آزما، فوق تخصص در رشته آسیبشناسی جامعه، استاد دانشگاه ایران و اروپا(PH.D.CFII)، مدیر مبارزه با ایدز و موادمخدر، مدیریت امداد و نجات هوایی سازمان مدیریت بحران شهر تهران، متولد 1327 در ملایر، یکی از اندیشمندان و نخبگان شرکت کننده در کنفرانس بود، پاسخ ایشان را به سوالهای زیر میخوانیم:
* آقای دکتر میرمصطفی آزما، توضیح بیشتری در مورد PH.D.CFII میدهید.
میدانید که PH.D درجه دکترا و CFII بالاترین درجه خلبانی است. CFII گواهینامه تدریس پرواز کور برای معلم خلبانانی است که میخواهند این علم را که خیلی در پرواز حساس است و امروزه تمامی خطوط هواپیمایی دنیا IFR در فضای کشورها پرواز میکنند که خلبان موقع پرواز، کاری به بیرون هواپیما ندارد فقط تمام توجهش به آلات دقیقی است که او را هدایت میکند و به فرودگاه مقصد میرساند.
* آیا بعد از جنگ تا به حال برنامهریزی تدریس نمودهاید؟
بعد از جنگ دلاورانه قهرمانان ملی کشورمان من در منطقه اصفهان و خلیجفارس یا مأموریت پرواز داشتم و یا روی زمین و دریا، اطفای آتشهای مهیب را فرماندهی میکردم. با توجه به تحقیقهای دانشگاهی و وارد شدن به برنامه عظیم پیشرفتهای کشورهای بزرگ دیدیم که برنامهریزی آن هم به شرطی که عملی باشد بهترین راهحل آنها بوده است لذا این علم را برای هر هدفی که لازم بود تدریس کردم که با توجه به شرایط محلی و مالی به موفقیت رسیدیم.
* تعریفی از برنامهریزی ارائه میفرمایید.
برنامهریزی همانند پیریزی اولیه برای ساختمان است که اگر نباشد و یا در وسط کار رها شده و یا ناقص ساخته شود و به قول شارل دانشمند بزرگ فرانسوی ممکن است بدون برنامهریزی تمامی هزینهها به باد رود و یک عمر سازنده را برای اتلاف وقت و سرمایه پشیمان کند.
* از نظر شما نخبه چه کسی است و شایسته است چه ویژگیهای داشته باشد؟
نخبه از نظر من کسی است که از هیچ، همه چیز بسازد و با کمترین امکانات امکان بسازد. آخرین تعریفی که از یک نخبه توسط یک گروه از دانشمندان ارائه شده این است که: کسی که بداند کیست؟ چه دارد؟ کجاست؟ اطراف او چه کسانی هستند؟ چقدر میتواند به دیگران آرامش دهد؟ چگونه از شعله شمعی کوچک در مغز خود خورشید بسازد، شایستگی نخبه بودن را دارد، نخبه کلمه غیرممکن را از مغز خود پاک کرده است، به زندگی اجازه نمیدهد که مزه شیرین خود را تلخ کند، در انتظار تشویق نیست و میداند که به مرگ غیرطبیعی ممکن است بمیرد.
* مقام معظم رهبری از سند چشمانداز 20 ساله و مجمع نخبگان ملایر به عنوان میثاق ملی یاد نمودهاند، تعبیر شما از گفتار مقام معظم رهبری چیست؟
مجمع نخبگان ملایر به عنوان تشکلی غیرسیاسی، غیردولتی برخواسته از عزم و اراده نخبگان شهرستان ملایر، برای نخستین بار در کشور براساس اهمیت و جامعیت سند چشمانداز فعالیت خود را آغاز نموده، در این فرایند حرکت به سمت افق 1404، مجمع نخبگان باید مورد توجه بیشتری قرار گیرد که در این میان توجه به نکاتی چون: جلوگیری از اتلاف وقت، شروع به گذاشتن پایههای اساسی برای برنامههای تدوین شده، بهترین شیوه برای گرفتن کمک از مردم است که به آنها تفهیم نماید که این اعانه و کمک نیست بلکه دادن آجری است برای ساختن دژ محکمی که ورود شریر و شیطان به آن امکانپذیر نباشد. مجمع باید برای جوانان ملایر این دژ را بسازد و ساخت آن از پدران و مادرانی است که این فرزندان را بوجود آوردهاند و امروز شاهد بیکاری و آب شدن آنها چون شمع میباشند. برنامهریزی، مشاورههای فنی، دادن مقالات قوی در دانشگاهها و مدارس عالی و ادارات و بخش خصوصی میتواند این رویا را به حقیقت وصل نماید.
* آقای آزما ملایر برای رسیدن به افقهای سند چشمانداز 20 ساله، به چه امکانات و سرمایهگذاریهایی نیاز دارد؟
ایجاد کارخانجات مدرن، تاکستان کاری و کشت مدرن انگور مثل فرانسه آنقدر سخت نیست که ما نتوانیم سرتاسر منطقه خودمان را به این کار اختصاص دهیم این شهرستان با توجه به نزدیک بودن نسبی خود به مرزهای غربی کشور میتواند نیازهای کشورهای همسایه غربی و جنوبی را تامین نماید مسؤولان همدان باید نسبت به این موضوع آگاه باشند که تمامی استان همدان شهر همدان نیست و امکانات باید با توجه به منطقه محرومیتخیز و بیحاصل شهرهای اطراف تقسیم گردد.
* از شما به عنوان استاد جامعهشناس میخواهم مطرح فرمایید چه عواملی مانع توسعه شهرستان ملایر به جایگاه واقعی و آنچه شأن و منزلت مردمان آن است گردیده، علیرغم توانمندیهای که از نظر منابع طبیعی و انسانی دارد؟
آیا میدانید که از 8 خلبان ایرانی دو نفرشان ملایری هستند؟
آیا میدانید که مدیر پرتاب سکوهای ناسا، مهندس غیاثوند متولد ملایر است.
آیا میدانید که مدیر پروژه ساخت بزرگترین بزرگراههای امارات و هلند ملایری است؟
آیا میدانید که مدیر خط تولید هواپیماهای F.16 دکتر شیخالاسلامی، متولد ملایر است؟
آیا میدانید نام پرفسور راستان و پسر ارجمندش در فهرست بزرگ پزشکی دنیا چاپ شده است؟
از این آیامیدانیدها زیاد داریم، باید خودمان بمانیم و خودمان را بشناسانیم آیا این کار را کردیم.
باید به همه گفت که ما کیستیم و چه داریم و طبیعی است که اگر کرم وارد بهترین سیب شود آنرا از بین میبرد، کرم را ما خودمان به بدنه بهترین ثمره زندگیمان میاندازیم و فریاد میزنیم که کمک کنید. خودمان میدانیم که چگونه، با آفت مبارزه کنیم و مطمئن باشیم انتظار کمک از دیگران کاری بس بیهوده است.
* با توجه به اینکه مدیریت امداد و نجات هوایی سازمان مدیریت بحران تهران به عهده شماست، چه ساز و کاری را برای مدیریت بحران در ملایر قائل میشوید؟
آموزش، آموزش، آموزش. علت تکرار نیست به عنوان فرمانده امداد و نجات رود بار، بم، سونامی، اندونزی و زلزله خراسان به شما عرض میکنم که اینقدر که اثاثیههای چینی و بلور و کریستال و لوسترهای سنگین مردم را کشت، خرابی دیوارها آنها را به مرگ نکشاند سریعاً باید آموزشی را شروع کرد.
* استاد آزما، همانطور که میدانید اعتیاد یکی از بلاهای خانمانسوز در جوامع بشری مطرح است. طبق آمارها 10 درصد مردم کشور ما درگیر اعتیاد و موادمخدر هستند. با توجه به سوابق مدیریتی شما در مبارزه با ایدز و اعتیاد، برای پیشگیری از این بلای قرن 21 چه الزاماتی را باید به کار گیریم و این بحران به عنوان یک ناتوی فرهنگی تاچه اندازه ما را از افق 1404 دور میکند؟
امروزه همه دنیا بر این باورند که ایدز و موادمخدر بمبارانی است که کشورهای مختلف به خصوص ممالک عقب افتاده و فقیر را نشانه گرفته و مثل خوره در حال پیشروی است. من و تمامی اساتید عاشق این سرزمین به این نقطه رسیدهایم که عدم اطلاعرسانی و عدم آگاهی و عدم آموزش، جاده را برای اعتیاد و ایدز باز میکند، پس آموزش و اطلاعرسانی و دادن امکانات درمانی موقت اولین فرمولی است که باید انجام دهیم و باید با جوانان با زبان خودشان و فراهم کردن زمینههایی که آنها را از این وادی دور کند حرف بزنیم و این تخصص ماست.
* جنابعالی را به عنوان یک کارآفرین معرفی مینمایند، با توجه به اینکه در ادبیات توسعه کارآفرینی، موتور محرکه توسعه اقتصادی است و یک فریضه محسوب میشود، در این زمینه چه راهکارهایی را برای کارآفرینی در شهرستان ملایر ارائه مینمایید؟
ابتدا باید مردم را متقاعد کنیم که که کارآفرینی به نفع همه است، باید دست به دست هم دهیم و ابتدا با صنایع کوچک به توسعه صنایع بزرگ بپردازیم، در مرحله بعد، متقاعد کردن مسؤولان، که در مقابل پیشنهادهای کاری و صنعتی، تسهیلات ویژهای فراهم کنند. تخصص ما رفتن بین مردم است، تشویق آنها به امر سرمایهگذاری است، تشویق آنها برای کمک و آبادانی شهر و بالا بردن سطح فرهنگ به خصوص جوانان و جلوگیری از افسردگی و مشکلات مردم که در نهایت ایستادن روی پای خود است.
* برای دستیابی سریعتر به اهداف سند چشمانداز 20 ساله در شهرستان ملایر، پژوهش و آموزش مقدمتر است یا کار جمعی؟
هر دو لازم است. کار جمعی بدون پژوهش و آموزش ریختن یک ظرف آب در رودخانه است که اصلاً به نظر نمیرسد، پس ابتدا پژوهش و آموزش و برنامهریزی، بعد کار اجرایی و جمعی.
* کاپیتان آزما جنابعالی خلبان 747 هواپیمایی نیز هستید، هنگام پرواز بر آسمان خلیج همیشه فارس چه احساسی دارید؟
من همیشه به این نام افتخار میکنم و از زمانی که هواپیمایم وارد خلیجفارس میشود تا زمانی که از خاک ایران در غرب تبریز خارج میشود احساس میکنم که در خانهام هستم اگر هم بمیرم تنها نیستم، نام ایران فخر شناسنامه من است. هزار افسوس که هواپیمایم مزین به پرچم زیبا و مقدس ایران نیست و یونیفورم بیگانه بر تن من است.
یونیفورمی که بر تن بیشتر از 100 خلبان ارزنده ایرانی است و همه مثل من آرزوی بازگشت به وطنم به سرزمینی که بوی عظمت و غرور میدهد است. به خصوص اینکه وقتی از روی VOR ملایر که دستگاه ناوبری هواپیماهای مسافربری است و بسیار قوی عمل میکند پرواز میکنم به همکارانم این شهر را نشان میدهم و میگویم که من در این شهر قشنگ و ساده در محله سرچشمه با کمترین امکانات بر روی خشتهای خاکی و با دستان پر مهر قابلههای بیسواد به دنیا آمدهام امروز این کودک ملایری به عنوان یک قهرمان ملی جنگ و نبرد با دشمن وطن خود جلوی هر نوع تجاوز احتمالی دیگر ایستاده است.
* چه توصیه و پیشنهادی برای آیندهسازان ایران اسلامی دارید؟
توصیه من این است که به خداوند و لطف او اعتقاد داشته باشند و بدانند که برای رسیدن به دوردستها باید جرات داشته باشید و از ساحل، دل بکنید تا ساحل را ترک نکنید و به موجهای عظیم وارد نشوید امکان ندارد به سرزمین موعود برسید. قوی باشید و امیدوار
* میرمصطفی آزما پس از ذکر خاطرهای از زادگاهاش ملایر گفت:
ملایر، لهجه زیبایش، مردم سادهاش، مردم قانع و بزرگش. جاهای دیدنی و زیبایش، همیشه برای من خاطره است. پدر بزرگوار مورخ من و خواهر جوانم در این شهر آرام خوابیدهاند و به تمامی خیابانها و کوچه پس کوچههای ملایر عشق میورزم.